Μελέτη στους Μακαρισμούς

” Η μελέτη των Μακαρισμών αφορμή έχει μια ομιλία που έγινε στον Όσιο Λουκά στις 26 Αυγούστου 2012 και συνδέεται με τους Μακαρισμούς, δηλαδή τις εντολές του Κυρίου.

Στην ΙΒ Κυριακή Ματθαίου αναφέρεται ένα περιστατικό το οποίο  ούτε θαύμα είναι, ούτε παραβολή απλώς είναι ένα κοινωνικό γεγονός πού  οριοθετεί την σχέση του Χριστού  με τους νέους και των νέων, της νεολαίας, με τον Χριστό. Ένας νέος, καταξιωμένος κατά κόσμο και πλούσιος, και άρχων και ειλικρινής, προσεγγίζει με σεβασμό τον Χριστό. Συνήθως οι νέοι (οι κατά κόσμo καλοί νέοι κάθε εποχής) πλησιάζουν με σεβασμό τον Χριστό αλλά σαν τέλειο  άνθρωπο   (αναμορφωτή, επαναστάτη, προφήτη, θαυματοποιό ανάλογα με τα πιστεύω τους).

Ο νέος ζητούσε την αιώνιον ζωήν και ο Κύριος αποφασίζει να τού δείξει τον σωστό δρόμο: 

Ει θέλεις εισελθείν εις την ζωην  τήρησον τας εντολάς

Όποιος τηρεί τις εντολές όλες τις εντολές, εκείνος αγαπά τον Χριστό. Αυτό μας οδηγεί να αναζητήσουμε ποιες είναι οι εντολές του Χριστού για να σωθούμε. Στην επόμενη μελέτη που ακολουθεί, βλέπουμε ποιες είναι οι εντολές του Χριστού, δηλαδή οι  Μακαρισμοί που είναι οι εντολές της Επί του Όρους ομιλίας.” 

Έτσι ξεκινάει η μελέτη του Π. Νικολάου Φαναριώτη πάνω στους Μακαρισμούς.

Η πληκτρολόγηση του κειμένου έγινε από πνευματικά του παιδιά, με υπαγόρευσή του. Μελετήθηκε πριν τη συγγραφή  και την υπαγόρευση, υλικό δικών του παλαιοτέρων ομιλιών  από τη δεκαετία του ’80, ομιλιών του π. Μυτιληναίου τον οποίο εθαύμαζε και σεβόταν πολύ, και σημειώσεων που έγραφε ο ίδιος από Πατέρες της Εκκλησίας.

Οργανωμένη και η μελέτη αυτή σε δισέλιδα όπως  όλα τα έργα του, με στόχο να διανέμονται σε όσους ήθελαν από το εκκλησίασμα του Ι.Ν. Ο. Λουκά Πατρών στον οποίο ήταν εφημέριος για πολλές δεκαετίες. Την περίοδο που γράφτηκε η μελέτη, ο πατήρ Νικόλαος δεν ιερουργούσε πλέον για λόγους υγείας. Γιατί έγραφε όμως δισέλιδα; Ο παπα-Νίκος έλεγε οτι δυο σελίδες είναι αρκετές για να μελετήσει κάποιος,  διότι διαφοροποιούσε  τη μελέτη από το διάβασμα. Όπως έλεγε, η μελέτη μοιάζει με τη δουλειά ενός βοτανολόγου.  Ένας διαβάτης  μπορεί να διασχίσει ένα όμορφο χωράφι σε λίγα λεπτά, ενώ ένας βοτανολόγος μπορεί να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα για να μελετήσει ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο αυτού του χωραφιού.

Πατρός Νικολάου Φαναριώτη Μελέτη στους Μακαρισμούς

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *